Wax
Wax gebruik je om de Chalk Paint te beschermen tegen krassen, stoten en vuil. Ook kun je je project gemakkelijk afnemen met een vochtige doek. Daarnaast beschermt het tegen het afgeven van de verf.

De wax trekt in de verf en wordt daardoor steviger. Je kunt wel 3 lagen wax aanbrengen om de verf steviger te maken.

Voor het beste resultaat adviseren we je om de wax aan te brengen met de speciale Annie Sloan Wax kwast. Deze is in twee afmetingen verkrijgbaar. 

De wax is toysafe en kan dus gebruikt worden op kinderspeelgoed en -meubilair.

Wax is verkrijgbaar is 4 varianten; Clear, dark, white en black. Ze zijn verkrijgbaar in 120 ml, 500 ml en de clear ook nog in 2500 ml.

De Clear wax is puur voor de bescherming. De gekleurde waxen geven diepte aan je project en je kunt er een oude look mee creëren.

Techniek - Clear Wax

Zorg dat de verf goed droog is.
Breng Clear wax aan met een waxkwast of een niet pluizende doek. Werk de wax in de verf, net zoals je handcrème zou aanbrengen. Breng de wax aan in dunne laagjes, met ronddraaiende bewegingen.

Werk in kleine stukjes, zodat je het teveel aan wax kunt wegvegen voordat het gaat drogen.

Je kunt zien waar je de wax al hebt aangebracht doordat het de verf wat donkerder maakt. Dit droogt weer wat lichter op. 
Zie je dat je wat bent vergeten, breng dan nog wat wax aan op deze plek(ken).

Als je een stukje hebt gedaan, verwijder je het teveel aan wax met een doek. Wrijf het goed alle kanten op en pak regelmatig een schoon stuk doek zodat de wax goed opgenomen kan worden.

Waar je de wax hebt aangebracht mag niet plakkerig voelen. Als je direct na het waxen met je vinger eroverheen gaat mag er geen spoortje achterblijven. Gebeurt dit wel, dan nog zachtjes het teveel wax wegwrijven met een doek. Als je teveel wax gebruikt, kan het niet meer in de verf trekken en blijft het erop liggen. De wax heeft dan geen beschermende werking. 

 

- Wax is binnen een paar uur stofdroog en heeft 5 tot 21 dagen nodig om uit te harden, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Je kunt je project direct gebruiken, maar wees de eerste tijd wel voorzichtig om krassen te voorkomen.
- Je kunt ervoor kiezen om meerdere waxlagen aan te brengen. Hoe meer waxlagen je aanbrengt (totaal maximaal drie), hoe steviger de verflaag wordt. Dit hangt af van het gebruik van het object. Is het een kastje voor de 'sier', dan is één laag voldoende. Wordt hij dagelijks gebruikt om bijvoorbeeld sleutels op te leggen, dan zijn drie lagen aan te raden. Tussen de waxlagen, moet 24 uur zitten om uit te harden.

 

Techniek - Dark of Black Wax
Je kunt ervoor kiezen om na de Clear wax een dark of black wax aan te brengen voor een antiek, oud of industrieel effect. Bij het aanbrengen van Dark Wax of Black wax moet er eerst een laag Clear wax worden aangebracht. Anders trekt de donkere wax in de verf en blijft het heel donker, je kunt het dan bijna niet meer aanpassen. Op hele donkere kleuren hoeft dit geen probleem te zijn, zo kun je een donkere kleur, nog donkerder maken. Bij de beschreven techniek hieronder is er eerst een laag Clear Wax aangebracht.

Breng de Dark of Black wax aan in de (nog zachte) Clear wax en verspreidt het vervolgens. Breng de wax aan met ronddraaiende bewegingen.

Laat dit heel even (hooguit een paar minuten) intrekken.
Bewerk steeds kleine stukjes zodat je het teveel aan wax kunt wegvegen, voordat het gaat drogen (zie volgende stap).

Verwijder het teveel aan gekleurde wax met een doek. Als je regelmatig een schoon stuk doek neemt, kun je meer gekleurde wax wegnemen.

Door weer Clear wax op de gekleurde wax aan te brengen, krijg je het weer in beweging en kun je het effect nog wat verzachten indien gewenst. 

Heb je teveel naar je zin weggehaald dan kun je weer wat gekleurde wax aanbrengen en herhaal je bovenstaande stappen.

De gekleurde wax zit nu in de textuur van de verf. Hierdoor krijg het een bijzondere uitstraling. Je kunt zelf spelen met de hoeveelheid gekleurde wax voor het gewenste effect.


Techniek - White Wax
Met de White wax kun je een kleur lichter maken, een beach-look of een whitewash effect creëren.
White wax kan direct op je project worden aangebracht, maar kan ook over een laag Clear Wax heen. 

Breng de White Wax aan op de Chalk Paint of op de (nog zachte) Clear wax en verspreidt het vervolgens. Breng de wax aan met ronddraaiende bewegingen.

Verwijder het teveel aan gekleurde wax met een doek. Als je regelmatig een schoon stuk doek neemt, kun je meer gekleurde wax wegnemen. 

Door weer Clear wax op de gekleurde wax aan te brengen, krijg je het weer in beweging en kun je het effect nog wat verzachten indien gewenst. 

Heb je teveel naar je zin weggehaald dan kun je weer wat gekleurde wax aanbrengen en herhaal je bovenstaande stappen.

De gekleurde wax zit nu in de textuur van de verf. Hierdoor krijg het een bijzondere uitstraling. Je kunt zelf spelen met de hoeveelheid gekleurde wax voor het gewenste effect.

 

Tips
- De wax kan het beste met de waxkwast worden aangebracht, maar het kan ook met de Oval brush. Deze is wel zachter, dit is niet altijd handig met hoekjes, ornamenten e.d. Dan blijft de wax er meer tussen zitten. Met de hardere waxkwast kun je dit er beter uit tamponeren of wrijven.
- Voor een gewone bescherming is één laag wax voldoende. Maar voor een gebruiksvoorwerp (bv. tafel) is het verstandig om meerdere lagen wax aan te brengen. Er kunnen drie lagen worden aangebracht. Laat tussen de lagen de wax 24 uur uitharden.
- Voor een glanzende afwerking kun je de wax na 24 uur drogen opwrijven.
- Wax kan ook direct op hout worden aangebracht om het hout te beschermen.
- De verschillende kleuren wax kunnen met elkaar worden gemengd.
- Clear Wax kan worden gekleurd door er een klein beetje Chalk Paint aan toe te voegen.
- De wax is veilig voor etenswaren nadat het volledig is uitgehard.
- Wax kan ook worden aangebracht om Chalk Paint op een muur te beschermen.
- Voor het verwijderen van vlekken gebruik je een iets vochtige doek en een kleine hoeveelheid milde zeep. Als er een sterker middel nodig is, kan het zijn dat je de wax opnieuw moet aanbrengen.
- Bij een olievlek op je gewaxte ondergrond, schuur je het deel op, verf een nieuw laagje Chalk Paint en werk deze weer af met wax.
- Voorkom hoge temperaturen of extreem hoge luchtvochtigheid.
- Wax is oplosbaar in alcohol, dus is niet geschikt voor bijvoorbeeld de bar van een café.
- Wax is niet geschikt voor vloeren en trappen omdat je met je sokken een poetseffect krijgt en de wax zo heel glad wordt. Voor vloeren en trappen kun je Lacquer gebruiken.
- Buiten kun je beter geen wax gebruiken. De Chalk Paint van Annie Sloan is een ademende verf, zo kan eventueel achtergebleven vocht door de verflaag heen verdampen. Wax zou dit proces blokkeren en dan kan de verf gaan bladderen.

Juli 2020

© 2019 - 2020 Original Wood | sitemap | rss