Distressed look

Distressen betekent doorschuren. Bij de distressed look maak je gebruik van de doorschuurtechniek. Zo kun je een doorleefd, brocante of vintage-effect aan je project geven. Vaak gebruik je hierbij twee op elkaar afgestemde kleuren. Waarbij de laatst aangebrachte kleur waarschijnlijk het meest aanwezig zal zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om maar één kleur aan te brengen en deze door te schuren zodat op de geschuurde plekken het hout zichtbaar wordt. Ook kun je meer dan twee kleuren aanbrengen in verschillende lagen of in de eerste laag al meerdere kleuren gebruiken voor het effect. Hieronder leg ik stap voor stap de techniek uit waarbij je twee kleuren gebruikt.

Techniek

Roer de verf goed door voor gebruik.
Breng een laag Chalk Paint aan. Bij deze eerste laag mag de verf wat dik zijn.

Je kunt ervoor kiezen om nog een tweede laag aan te brengen in dezelfde kleur. Dan is er bij het doorschuren minder kans dat het hout er doorheen zal komen.

Als deze laag droog is, kun je een volgende laag Chalk Paint aanbrengen in een andere kleur. Deze laag verf mag wat dunner zijn. De verf kun je eventueel verdunnen met wat water. Verdunnen met water kan op drie manieren. 
1. Een beetje water spuiten op de verf terwijl je aan het verven bent.
2. De kwast in water dippen en daarna in de verf.
3. De verf in een andere bakje doen en een beetje water toevoegen.
Nu zijn er twee opties:
1. Je brengt een laag Clear Wax aan en gaat daarna schuren. Het voordeel hiervan is dat er minder stof vrij komt tijdens het schuren en je beter het effect van het schuren kan zien.
2. Of je gaat eerst schuren en brengt daarna een laag Clear Wax aan. Het voordeel hiervan is dat je minder hard hoeft te schuren om er verf af te krijgen, maar door het schuren wordt de verf witachtig en kun je niet goed zien of je al genoeg naar je zin van de bovenste laag eraf geschuurd hebt.

Eindig altijd met een laag wax. Breng eventueel nog een tweede en / of derde laag wax aan. 

En klaar!


Tips

- Voor de keuze van twee kleuren kun je gebruik maken van de volgende regels: Gebruik twee kleuren die in dezelfde kleurfamilie zitten; bijvoorbeeld Emile en Rodmell of Duck Egg Blue met Aubusson. Of gebruik juist twee tegenover elkaar liggende kleuren; bijvoorbeeld Aubusson met Tilton of Amsterdam Green met Emperors Silk.
- Gebruik een dark of black wax voor een antiek effect. Breng het aan in de nog zachte Clear Wax en verspreidt het vervolgens. Bewerk steeds een stukje tegelijk en verwijder het teveel met Clear Wax.

Juni 2020

© 2019 - 2020 Original Wood | sitemap | rss