Project voorbereiden​

Chalk Paint hecht op bijna elke ondergrond, dus het is bijna nooit nodig om te schuren en te gronden voor het verven. Je kunt meteen aan het leuke werk beginnen, alleen nog even schoonmaken. 

Techniek

- Maak je project stof- en vetvrij. Een stofdoek eroverheen halen kan al voldoende zijn of licht afnemen met een sopje met een klein beetje allesreiniger.
- Een oppervlakte dat vet is en/of nicotinelagen bevat, kun je afnemen met water met ammoniak of St. Marc. Neem het hierna nog een keer af met schoon water. Als er zeepresten achterblijven, zal de verf niet goed hechten.
- Erg glanzende of gladde oppervlakken kun je voor een betere hechting even licht opschuren. 
- Test de verf altijd even op een klein stukje.

Tips

- Bij nieuw, onbehandeld hout is het raadzaam de knoesten en open nerven eerst te behandelen met Lacquer van Annie Sloan, grondverf voor MDF of Shellac. Dit blokkeert de harsen die door de verf heen kunnen dringen, ook wel 'bloedend hout'.
- Als je een gele of roze vlek krijgt op oude meubels (meestal bij meubels uit de jaren '30 en '40), breng dan eerst één of twee lagen Lacquer van Annie Sloan aan (of grondverf voor MDF of Shellac) om een isoleerlaag aan te brengen. Het heeft geen zin om meerdere lagen te verven met Chalk Paint, het zal er doorheen blijven komen.
- Een geoliede ondergrond (bijvoorbeeld teakhout) moet je wel eerst schuren en gronden (het beste met een grijze primer op terpentinebasis), omdat Chalk Paint op waterbasis is en niet hecht op een geoliede ondergrond. Test eerst een stukje uit om zeker te weten dat het echt teakhout is en of de Chalk Paint hecht.
- Dasty kun je beter niet gebruiken om schoon te maken, dit schoonmaakmiddel is te agressief.

Bloedend hout

 

 

 


 

 

 

Juni 2020

© 2019 - 2020 Original Wood | sitemap | rss